מאכלים שעוזרים לדיאטה

בעידן שלנו אנחנו מייחסים חשיבות רבה לאורח חיים בריא. מסרים המגיעים אלינו באופן יומיומי מחדירים למוחנו סיסמאות משכנעות וקליטות, המבטיחות כי שינוי תזונתי כזה או אחר יוביל לשינוי תפיסתי ובריאותי עבור כל אחד. ואכן ניתן לראות, כי עבור אנשים שהצליחו ליישם מהפך מסוג זה, חל שיפור לטובה בחשיבה ובהרגשה הכללית בנוסף לשיפור במדדים הרפואיים כגון ירידה בכולסטרול הרע ובלחץ הדם, ירידה במשקל והטבה במצב הבריאותי הכללי.

 

ניתן לחלק מאכלים לדיאטה לשלושה סוגים:

  • מאכלים "רזים" –  מאכלים אלו מאופיינים בערך קלורי נמוך, אחוז נמוך של שומנים רוויים וכמובן האויב של כולם –שומן הטרנס. דוגמה למאכלים רזים ניתן למצוא בצורת בשר רזה – עוף ודגים, לחם קל, ירקות וגבינות עם אחוזים נמוכים של שומן. בדרך כלל רוב דיאטות ההרזיה יתמקדו בהגדלת כמות המאכלים הרזים לעומת האחרים.
  • מאכלים "ממלאים" – אין להתבלבל עם מאכלים משמינים, מאכלים ממלאים הם מאכלים "בריאים" אך שמכילים ערך קלורי גבוה ושומנים שמתפרקים לאט כמו דגנים מלאים למשל וקטניות. מאכלים מסוג זה יכולים להשפיע לחיוב על דיאטה בכך שהם ממלאים ומונעים מאתנו לאכול יותר ממה שאנחנו צריכים.
  • מאכלים משמינים – מזונות עתירי קלוריות, שומן רווי וטרנס אשר אומנם מכילים לעיתים ערכים תזונתיים חיוביים בנוסף על הרעים אך לאורך זמן יפגעו בדיאטה ויגרמו לאוכליה להעלות קילוגרמים מיותרים.

 

תפיסה מוטעית בנוגע לדיאטות

לרוב, כאשר תשאלו אנשים על דיאטה, מיקודם העיקרי יהיה בכמויות – לצרוך כמה שפחות ואיכשהו לעמוד בפיתוי ולא להתקפל גם כאשר הרעב מתחיל להשתלט. רופאי המשפחה והעוסקים בתחום התזונה הנכונה מעידים כי גישה זו היא מוטעית ולא בריאה – הגוף זקוק לקלוריות זמינות שיתנו לנו אנרגיות במהלך היום, אכילה מועטה תפגע באיזון הרגיש ועשויה להביא לחולשה ותחושות לא נעימות.

בנוסף, לא ניתן להתעלם מגורמים חיצוניים אשר יש להם השפעה על האופן האינדיווידואלי של כל אחד מאתנו לרזות או להעלות במשקל. גורמים כגון נטייה גנטית, חילוף חומרים, מבנה גוף ופעילות ספורטיבית משפיעים דרמתית על היכולת ועל האפקטיביות של דיאטה כזו או אחרת.

 

מה מומלץ לעשות?

באופן עקרוני, לא מומלץ להחליט על דיאטה לבד. למטרה זו נמצאים בשוק לא מעט מומחים מתחומים שונים אשר יוכלו להתאים לכם דיאטה ריאלית עם לוחות זמנים אותנטיים הבנויים במיוחד עבורכם. היתרון היחסי של מומחה כזה הוא ביכולת לקלוט את הראש שלכם ולהתאים תפריט ספציפי בהתאם להרגלי האכילה שלכם – דבר שיקל עליכם להתמיד ולהגיע לתוצאות הרצויות.

במידה ואתם מחפשים טיפים מהירים לפני שתלכו למומחה כדאי שתשימו לב לדברים הבאים:

  • הפחתה משמעותית או הפסקה מוחלטת של צריכת משקאות מוגזים או מסוכרים אשר אנו נוטים לצרוך בלי לשים לב או מבלי לייחס להם משמעות קלורית כאשר בפועל מדובר בפצצות אנרגיה משמינות ולא בריאות.
  • לשקול לעבור למתכונים ללא גלוטן – גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים מן הצומח אשר לאחרונה נטען כי הוא נצמד לדפנות הקיבה ומקשה על העיכול. נתון זה טרם הוכח בצורה חד משמעית, ולמעשה אין צורך להימנע גלוטן כל עוד אינכם סובלים ממחלת הצליאק. לעומת זאת אם ברצונכם לרדת במשקל – שילוב של מוצרים ללא גלוטן עשויים לעזור בתהליך.
  • רטבים רבותיי רטבים – עיקר הקלוריות הנמצאות בסלטים מקורם ברטבים השונים שאנו מוסיפים לו ואינם "טבעיים" לו. אכן סלט מהווה מרכיב מרכזי בתזונה של הבוחרים בדיאטת הרזיה אך הוספת רוטב כגון אלף האיים, חרדל ודבש (מבוסס שמנת) או מיונז יכפילו בקלות את הערך הקלורי ממנו רציתם להימנע מלכתחילה. אם אתם ממש חייבים תיבול – העדיפו רטבים דלים כגון מיץ לימון, חומץ או ויניגרט.

 

לא לשכוח

כאמור, דיאטה מוצלחת צריכה לקחת בחשבון מספר פרמטרים חשובים – פעילות גופנית, אכילה נכונה, גנטיקה ומבנה גוף. בכדי להגיע לתוצאות יש להתמיד לאורך זמן ולא להפסיק ברגע שהגענו למשקל הרצוי, על כן יש להיוועץ בגורם מקצועי המוסמך לכך כדי שלא נגרום לעצמנו נזק.

אולי יעניין אתכם גם...

דילוג לתוכן